INVACARE BLOGG

Gode tips og inspirerende historier for å gjøre


livets muligheter mulig med nedsatt mobilitet.

God kroppsholdning er avhengig av rullestolens benstøtter

Benstøtter
Del dette innholdet:

Ulike benstøtter

Det finnes ulike løsninger til rullestoler som gir støtte til ben og føtter. De to vanligste typene til aktive manuelle rullestoler er svingbare benstøtter eller en fast fotbøyle. En komplett svingbar benstøtte består av et oppheng som monteres på rullestolen og som kan svinges ut til siden slik at brukeren kan forflytte seg, og en fotplate som brukeren kan hvile føttene på. Fotplatene kan vippes opp for å gi plass ved forflytning. Den faste fotbøylen er helstøpt i metall, noe som sørger for en stivere rullestol og et enkelt design.

Selv om en benstøtte regnes som en grunnleggende del av rullestolen, har den en avgjørende betydning for brukerens posisjonering.

Hvorfor er det så viktig med benstøtter?

God støtte til ben og føtter er helt avgjørende for rullestolbrukerens komfort. Feil valg, bruk eller innstilling av benstøttene kan føre til smerter i korsryggen, stort trykk på setet og lårene i tillegg til fordøyelsesproblemer dersom vinkelen mellom lårene og overkroppen er for liten. Alle disse problemene kan skyldes at benstøttene er feil innstilt og dermed påfører brukeren en uhensiktsmessig sittestilling.

Hva menes med god kroppsholdning?

Kroppsholdning er den den stillingen du har når du står, sitter, ligger eller utfører oppgaver hvor du for eksempel må bøye deg, løfte eller strekke deg etter noe. Du har en god holdning når du er oppmerksom på at stillingen belaster ryggraden og tilhørende muskler, leddbånd og sener minst mulig uansett hva du foretar deg. Ryggraden har en naturlig S-form, og sett fra siden er den svai i halsdelen og lendedelen av ryggsøylen (kalles lordose), og krummer seg bakover i brystdelen (kalt kyfose).

Hvordan fremmer rullestolens benstøtter en god kroppsholdning?

Som tidligere nevnt støtter en god kroppsholdning ryggradens tre naturlige kurver. Dette forutsetter imidlertid i høy grad en riktig bekken- og beinstilling, da ryggraden ellers vil kompensere for dette og dermed miste sin naturlige form.

En god kroppsholdning forutsetter derfor også:

  • at vekten er jevnt fordelt på begge hofter
  • at knærne er bøyd, slik at lårene er understøttet og sammen med leggen utgjør en vinkel på tilnærmet 80°-90°
  • at føttene hviler på et flatt underlag

Rullestolens benstøtter kan stilles inn for å kompensere for ulik benlengde og andre variabler, slik at vekten fordeles jevnt når føttene hviler på fotbøylen eller fotplaten.

Benstøtten justeres i høyden for å oppnå rett vinkel i ankel, kne, hofte og bekken. Når brukeren hviler føttene flatt på fotplaten kan han eller hun selv justere sin sittestilling ved å skyve fra med føttene.

Det er også interessant å merke seg at den naturlige holdningen som oppnås når føttene hviler på et flatt underlag, fremmer tømming av blæren hos kvinnelige brukere. Dette er spesielt viktig å ta hensyn til om brukeren også benytter seg av en toalettstol.

Det sier seg selv at en god kroppsholdning har en positiv effekt på rullestolbrukerens helse og trivsel, fremmer levedyktighet, reduserer smerter og ubehag i ledd og muskler og gjør det mulig for brukeren å delta i hverdagens mange aktiviteter. Dette understreker i enda større grad hvor viktig det er å stille inn og bruke benstøtter på riktig måte.

 

Teksten er oversatt fra engelsk. Forfatter: Adam Ferry