INVACARE BLOGG

Gode tips og inspirerende historier for å gjøre


livets muligheter mulig med nedsatt mobilitet.

Camber – hvilken betydning har det for din rullestol?

Camber
Del dette innholdet:

Som ny rullestolbruker har du kanskje ikke hørt ordet «camber» før, eller kanskje du har hørt det men ikke er helt sikker på hva det betyr. Er camber viktig? Er det noe som burde ha betydning for deg?

Camber er vinkelen på drivhjulene sett i forhold til vinkelen på underlaget rullestolen står på. Hvis drivhjulene står rett opp og ned, helt vinkelrett i forhold til underlaget de står på, er det 0° cambring. Hvis drivhjulene er vinklet inn mot rullestolen øverst kalles det negativ camber, og hvis drivhjulene er vinklet vekk fra rullestolen øverst kalles det positiv camber.

Rullestol + camber

Når det er snakk om camber i forhold til rullestoler, refereres det alltid til drivhjulene. Camber kan forbedre rullestolens sidestabilitet, og benyttes derfor ofte til sportsrullestoler. Det kan også være med på å forbedre andre aspekter ved håndtering av rullestoler.

På de fleste rullestoler kan ikke camber justeres etter at stolen er laget, og man må derfor vanligvis bestille stolen med den ønskede cambringen. Under konstruksjonen av rullestolen justeres cambringen ved å sette inn en stang som endrer drivhjulenes vinkel eller justerer akslingen.

Fordeler med camber

Jo mer camber rullestolen har, jo bredere blir rullestolen nederst. Denne ekstra bredden gir god sidestabilitet. I tillegg fordeles kraften bedre, noe som gir smidigere og mindre humpete kjøring, og rullestolen svinger raskere.

Camber er også til fordel for kroppen. Ved å vinkle drivhjulene vil drivringene komme i en posisjon som gjør at brukeren kan drive hjulene fremover i en posisjon som er mer naturlig for armene og hendene, og legger mindre belastning på skuldrene. Fingre og hender er også mer beskyttet når man manøvrer gjennom smale åpninger, da vinkelen på drivhulene vil gjøre at dekket alltid vil treffe et hinder først.

For enkelte vil det også være en fordel at en rullestol med camber vil se mer sporty ut.

Ulemper med camber

Camber har også noen ulemper. En rullestol med cambrede hjul er bredere, noe som kan gjøre det vanskeligere å passere gjennom smale døråpninger, ganger eller manøvrere rundt møbler. I restauranter kan det for eksempel være utfordrende å komme seg rundt uten å støte bort i bord eller stoler.

Ved overdrevet camring på drivhjulene kan toppen av hjulene gnisse mot klesbeskyttere eller brukeren selv, noe som kan forårsake alt fra smuss og flekker til hudirritasjon.

Nå som du vet hva cambring er, kan du vurdere om en rullestol med cambring på drivhjulene passer din livsstil!

 

Denne teksten er oversatt fra engelsk. Forfatter: Annie Beth Donahue. Du kan lese mer om henne på: www.anniebethdonahue.com