INVACARE BLOGG

Gode tips og inspirerende historier for å gjøre


livets muligheter mulig med nedsatt mobilitet.

Slik sørger du for godt vedlikehold av en manuell rullestol!

Vedlikehold av manuell rullestol
Del dette innholdet:

Ytelsen til en manuell rullestol avhenger av godt vedlikehold

Når man kjører en godt vedlikeholdt rullestol fremmes effektiv kjøring og faren for belastningsskader reduseres. Kjører man en manuell rullestol som ikke vedlikeholdes kan man oppleve tapt funksjonalitet, og kanskje oppstår behovet for en ny rullestol – når det faktisk kun skal noen enkle reparasjoner eller justeringer til for å forbedre ytelsen.

I dette innlegget vil du finne tips til hvordan du kan forsikre deg om at din manuelle rullestol får det vedlikeholdet den trenger. Som rullestolbruker kan man merke forskjell fra dag til dag på hvor enkel den manuelle rullestolen er å kjøre. Hvis det føles ut som at man kjører gjennom et gjørmete underlag, eller i oppoverbakke, kan det være på tide å vedlikeholde rullestolen. 

Det er generelt anbefalt å undersøke en manuell rullestol hver måned, og på den måten avgjøre om man selv eller en hjelper kan gjennomføre vedlikehold, eller om rullestolen har behov for profesjonell service. Ta gjerne kontakt med teknisk avdeling på hjelpemiddelsentralen om du har spørsmål rundt vedlikehold av rullestolen.

 

Vedlikehold av hjul

Man bør på jevnlig basis sjekke drivhjul, svinghjul og svinghjulsoppheng for slitasje, punktering, sprekker og bulker. Alle disse komponentene kommer i direkte kontakt med en rekke overflater, og vil derfor være mer utsatt for slitasje og oftere ha behov for vedlikehold.

Har du en manuell rullestol med luftfylte dekk kan disse sjekkes ved å presse en tommel mot dekket. Klarer man å presse tommelen inn mer enn 5 mm er den en indikasjon på at dekket trenger mer luft. Husk å ta hensyn til anbefalt dekktrykk, som er skrevet på dekket. Bruk gjerne en manuell håndpumpe eller en luftkompressor for å fylle på luft, og pass på en den har en måler for å unngå over- eller undertrykk.

Du kan sjekke svinghjulsoppheng ved å løfte opp en side av rullestolen om gangen, uten at det sitter noen i rullestolen, og rotere svinghjulet. Roter også drivhjulet for å sikre at det roterer jevnt og fritt. Sjekk eikene på drivhjulet ved å klemme to eiker forsiktig sammen, og gjenta hele veien rundt drivhjulet. Hvis eikene gir etter eller bøyer seg kan det lønne seg å ringe etter en tekniker, med mindre man selv kan stramme eikene. Sørg for at hjulene på rullestolen står på linje, og ikke gir lyd eller sidebevegelser når rullestolen kjøres på et rett underlag. Bremsene skal holde drivhjulet fast, og skal lett kunne aktiveres. Bremsene skal ikke komme i veien for drivhjulet når de ikke er aktivert, og bør justeres hvis de løsner, og når det fylles luft i dekkene.

 

Pute

Inspiser pute og putetrekk for hull og rifter. Eksponering for rynket stoff kan forårsake ytterligere trykk på huden og gi røkt risiko for trykksår. Putetrekket kan miste formen over tid, noe som kan føre til endring i posisjonering, trykk, balanse og effektiv kjøring av rullestolen. Har man et putetrekk som er spenningsjusterbart med borrelås kan en terapeut stramme disse der det trengs støtte, og vurdere om det er så slitt at det er behov for et nytt trekk.

 

Komponenter på en manuell rullestol

Komponenter som er festet til rammen av den manuelle rullestolen, slik som benstøtte, fotplater og armlen, vil løsne ved bruk over lengre tid. Sørg for å inspisere disse, og stram til etter behov. Husk å bruke verktøy som passer. Ved slitasje kan metallkanter bli skarpe og stikke ut, undersøk rullestolen ved å dra hånden forsiktig langs kantene.

 

Rengjøring

Tørk av rammen med såpevann og tørk deretter over med en tørr klut for å unngå rust. Rullestolen bør oppbevares innendørs for å unngå at den trekker til seg fuktighet. Fjern skitt, hår og lo fra drivhjul, oppheng og svinghjul.

Vedlikehold anbefales generelt fire ganger i året, slik at komponenter som krever smøring fortsetter å gå jevnt. Profesjonell service anbefales minst én gang i året. Bor man i et område med tøffe værforhold bør hyppigere vedlikehold vurderes.