INVACARE BLOGG

Gode tips og inspirerende historier for å gjøre


livets muligheter mulig med nedsatt mobilitet.

Küschall – en leder i verden av manuelle rullestoler

Küschall rullestoler
Del dette innholdet:

Küschall er ledende både innen form og funksjon i verden av manuelle rullestoler, og har revolusjonert måten bransjen ser og tenker aktive rullestoler på. Design, kvalitet, ytelse og enkel håndtering av rullestolene gjør Küschall til et utmerket valg for mange brukere. Det å ha kunnskap om rullestolenes historie og design kan hjelpe deg med å avgjøre om Küschall er det rette valget for deg.

Historien bak Küschall

Rainer Küschall brakk nakken i en stupeulykke da har var 16 år gammel, noe som førte til at han ble tetraplegiker. Ulykken endret livet hans, men han tillot den på ingen måte å sette en stopper for hans drømmer om ambisjoner.

De to første årene var tøffe. Rainer tilbrakte mesteparten av tiden i sengen, og ble flyttet mellom ulike sykehus. Etter en lang medisinsk diskusjon ble han til slutt overført til Stoke Mandeville sykehus, som raskt ble verdens ledende rehabiliteringssenter for pasienter med ryggmargsskade. Som pasient ved sykehuset oppdager Rainer en slags virkelighetsflukt gjennom idretten. Det begynte med at han og flere andre unge pasienter ved sykehuset kun var i stand til å drive enkle aktiviteter som bordtennis, men det utviklet seg raskt til rullestol racing og til og med billøp.

Gjennom årene har Rainer vunnet 21 paralympiske medaljer, satt flere verdensrekorder, og på 90-tallet nådde han sitt store mål om å bli innehaver av verdensrekorden i marathon.

Mange års erfaring med adaptiv mobilitet gjorde at Rainer etter hvert utviklet sitt tekniske talent. I 1978, da han var 30 år gammel, grunnla han Küschall AG for å kunne møte sine egne behov for mobilitet og uavhengighet. Küschall utviklet den første rullestolen med minimalistisk åpen ramme i 1985, noe som forandret livet til mange rullestolbrukere. Hans oppfinnelser og innovasjoner ble dessverre kopiert av flere konkurrenter, da det ikke ble lagt vekt på patentbeskyttelse og merkevarerettigheter. Rainer fortsatte likevel med sin visjon for Küschall AGog utviklingen av rullestolene.

Rainer fokuserte på de rullestolene som er definert som aktive rullestoler, de som var designet for brukere som ikke lenger hadde kontroll over bena, men som hadde god styrke i overkroppen.

Aldersspredningen på brukerne strekker seg fra tidlig i tenårene og oppover, og både menn og kvinner holder seg aktive med Küschall. Rullestolene er designet for at brukeren  skal bli sett før rullestolen. De er både enkelt sammenleggbare og stive, slik at de både er stabile å kjøre og enkle å transportere.

 

Monoramme

Historisk sett har rullestoler vært svært tunge. Rullestolbrukere var pasienter som var avhengig av en omsorgsperson eller assistent for å komme seg rundt. I 1985 designet Rainer en rullestol som var 40 prosent mindre enn gjennomsnittet, og reduserte med dette vekten fra 25 kg til 14 kg.

Ved å redusere vekten og legge til nye setejusteringer for posisjonering økte bruksområdet for rullestolen. Han etablerte begrepet monoramme design som den dag i dag er den vanligste rullestolkonstruksjonen. Designet er basert på en ramme bestående av ett enkelt metallrør, som kobler sammen alle deler av rullestolen. På denne måten begrenses bruken av metall. I sin tid var rullestolen med dette designet, som Rainer kalte «The Competition» (kjent som Champion 3000), revolusjonerende.

Med bakgrunn i rullestolens vakre og funksjonelle design vant «Competition» en pris fra Museum of Modern Art i 1986, og ble med dette det første medisinske produktet i utstillingen.

 

Küschalls verdier

Küschall setter sin visjon og sine verdier ut i praksis hver eneste dag, og disse er med på å forme alt de gjør. Verdiene er:

  • Fremragende design – hos Küschall mener de at det aller viktigste ikke er selve rullestolen, men personen som bruker den. Med sitt slanke og minimalistiske design er målet at rullestolen skal forbedre brukernes daglige liv og aktiviteter.
  • Sveitsisk kvalitet – alle rullestoler fra Küschall er produsert i Witterswil i Sveits. De går gjennom en rekke strenge kvalitetstester i utviklingsfasen, i tillegg til at hver eneste rullestol blir nøye undersøkt før de forlater fabrikken. Alle mål kontrolleres, og det utføres tester både på funksjonalitet og kjøreegenskaper. Det finnes ingen kompromiss – alle stolene er perfekte før de sendes fra fabrikken.
  • Kjøreegenskap og mobilitet – Küschall utvikler rullestoler med de beste kjøreegenskapene for å gjøre hverdagen enklere. Küschall er stolte av sin innovasjonsstyrke, sine materialer i topp kvalitet og sine smarte mekaniske monteringsløsninger som gir rullestolene både stive og svært justerbare – alt for at brukerne får den mest effektive og ergonomisk korrekte aktive sittestillingen.
  • Lett vekt og enkel håndtering –  å gi deg det aller beste er hovedmålet. I tillegg til å være allsidige og funksjonelle, har rullestolene fra Küschall lav egenvekt. De er praktiske å håndtere, enkle å transportere, og takket være den kompakte størrelsen passer de inn de fleste steder.

 

Kjøreegenskaper

Rullestolenes kjøreegenskaper kommer best frem gjennom å prøve ut stolen selv.

Monorammen gir god aerodynamikk, og hyppige drag er ikke nødvendig når man skal kjøre stolen frem.

Hos Küschall er hver enkelt del av stolen utformet for å maksimere kjøreegenskapene, og brukerne vil virkelig kunne føle det underlaget de kjører på – stolen er jo tross alt en forlengelse av kroppen. For å oppnå dette nivået holder det ikke bare at stolen er lett og holdbar, den må også være perfekt konfigurert for å gi brukeren maksimal kontroll.

Representanter fra Invacare er opplært til å ta mål og tilpasse rullestolene perfekt, slik at hver bruker kan nyte den friheten og mobiliteten rullestolene fra Küschall gir.

 

Denne teksten er oversatt fra engelsk.

Annie Beth Donahue er en profesjonell skribent med fokus på sunnhet og handicap. Du kan lese mer om henne på www.anniebethdonahue.com