INVACARE BLOGG

Gode tips og inspirerende historier for å gjøre


livets muligheter mulig med nedsatt mobilitet.

8 tips til en enklere flyreise med rullestol

Flyreise i rullestol
Del dette innholdet:

Mange rullestolbrukere kan oppleve flyreiser som stressende. Det å komme seg til gaten i tide, manøvrere rundt på flyplassen og dra rundt på bagasje er ikke enkelt for noen. Når man i tillegg har medisinsk utstyr, eller et hjelpemiddel å holde tritt med, blir det ekstra utfordrende. Som ved mange andre ting i livet, kan man så godt det lar seg gjøre unngå potensielle utfordringer ved å planlegge i forveien. Her får du 8 tips til hvordan du kan unngå stress når du skal ut og reise med rullestol.

 

1. Møt opp i god tid

Alle reisende blir oppfordret til å møte opp på flyplassen i god tid før avreise, gjerne mellom 1-2 timer avhengig av om det er en innenriks- eller utenriksreise. Flyselskapene opplyser om anbefalt oppmøtetid på sine hjemmesider, så sjekk med ditt flyselskap.

 

2. Ta med seteputen din ombord i flyet

Ta av seteputen din før rullestolen legges i lasterommet på flyet – denne kan du sitte på under flyreisen. Den vil sørge for god posisjonering og økt komfort, noe som er spesielt viktig om man er i faresonen for å utvikle trykksår. Dette vil også minske risikoen for at puten blir skadet under transport.

 

3. Dobbeltsjekk informasjonen på bagasjelappen

Sørg for at informasjonen på bagasjelappen som settes på rullestolen stemmer overens med informasjonen på ditt boardingkort – så er du helt sikker på at dere havner på samme sted.

 

4. Sett navnelapp på din rullestol

Selv om det er lite sannsynlig at bagasjelappen forsvinner fra rullestolen, er det alltid lurt å ha en ekstra. Finn et sted på rullestolen hvor du kan feste en merkelapp med navn, telefonnummer og destinasjon.

 

5. Ta av klesbeskyttere

Hvis din rullestol har klesbeskyttere kan det være lurt å ta av disse og ta de med ombord i flyet – så unngår du at de løsner eller blir skadet under transporten.

 

6. Gi flyselskapet beskjed om at du kommer

Gi ditt flyselskap beskjed om at du reiser med rullestol i god tid før avreisedag. På denne måten sikrer du at du får den assistansen du trenger når du møter opp på flyplassen.

 

7. Ha dialog med personalet i gaten

Reiser du uten assistanse lønner det seg å gi beskjed til gate personalet om at du gjerne ønsker å gå ombord først. På denne måten slipper du å måtte stresse ombord, og bakkepersonalet får bedre tid til å trygt sikre rullestolen i lasterommet.

 

8. Oppgi ekstra informasjon om du reiser med en elektrisk rullestol

Noter gjerne ned informasjon på en lapp som festes på rullestolen om hvordan bremsene fungerer, og hvordan de kobles fra, slik at bakkepersonalet kan håndtere den på riktig måte.

 

Å reise med rullestol er slett ikke umulig. Jo mer du gjør det, desto enklere blir det å planlegge for en mer behagelig opplevelse. Disse tipsene er et utgangspunkt, og etter hvert som man blir mer erfaren vil man bli mer oppmerksom på hvordan man går frem neste gang man er ute og reiser.